Overslaan en naar de inhoud gaan
ATEX gecertificeerd

Bent u op zoek naar ATEX-gecertificeerde gereedschappen, machines of accessoires? Dan helpen wij u graag verder! Bij ons kunt u direct terecht voor:

 • ATEX-pneumatische-, hydraulische- en handgereedschappen en accessoires
 • ATEX-advies
 • ATEX-reparaties
 • ATEX-onderhoud

Het toepassen van ATEX richtlijnen kan soms best complex zijn

Uit ervaring weten we dat er regelmatig onduidelijkheden kunnen zijn wanneer het gaat om ATEX-gecertificeerd gereedschap, machines en accessoires. We krijgen veel vragen over het toepassen van de verschillende ATEX-zones en specifieke certificeringseisen.

Daarom vind u op deze pagina een ruim overzicht van belangrijke informatie en ervaringen over oplossingen bij werken met explosiegevaar.

Heeft u hulp nodig?

Neem dan contact met ons op: tel.: 0180 410 100 of via ons informatie-aanvraag-formulier.
 

Op deze pagina:

Onze ATEX-merken

We vertegenwoordigen een assortiment van hoogwaardige producten, gereedschappen en machines van 11 gerenommeerde merken, diverse gereedschappen met ATEX-certificering.

Onze ATEX-productgroepen

Ons assortiment aan ATEX gereedschappen en machines is onderverdeeld in de volgende productgroepen. Een groot deel van onze producten zijn uit voorraad leverbaar! U kunt ook makkelijk zoeken op product (groep) in de zoekbalk rechts boven in deze website.

Sub-categorieën o.a.:

 

Meer over ATEX Certificeringen

Betekenis ATEX

ATEX staat voor "ATmosphères EXplosibles", een Franse afkorting voor explosieve atmosferen. Het verwijst naar de Europese richtlijnen (ATEX-richtlijnen) die de veiligheid regelen van apparatuur en systemen die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen, zoals in de chemische, olie- en gasindustrie, om explosies te voorkomen.

Explosies

Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is, kan dit, vermengd met de omgevingslucht (zuurstof) en een ontstekingsbron, tot een explosie leiden. Om explosies te voorkomen, zijn de zogenoemde ATEX-richtlijnen ontwikkeld.

ATEX richtlijnen

Men gebruikt de naam 'ATEX' voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden: ATEX 153 en ATEX 114.

ATEX 153

ATEX 153 beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die apparatuur gebruiken op plaatsen waar explosiegevaar is. Hiervoor worden voorschriften van apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen op plaatsen ('zones') waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden beschreven in het ExplosieVeiligheidsDocument (EVD).

Explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk gekenmerkt te worden met een waarschuwingsdriehoek die in zwart de tekst 'EX' op een gele achtergrond bevat.

ATEX 114

ATEX 114 geldt voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is en beschrijft voorschriften voor apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen op plaatsen ('zones') waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden.

Explosieveilig materieel dat aan de voorschriften van ATEX 114 voldoet, moet gemerkt zijn met het 'Epsilon x'-logo in een regelmatig zeskant.

De ATEX-richtlijn 2014/34/EU bevat uniforme regels voor de hele Europese Unie (EU) inzake de verkoop en het in bedrijf stellen van apparaten en beveiligingssystemen die bedoeld zijn voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn moet waarborgen dat producten aan bepaalde eisen voldoen om voor een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en veiligheid mensen, met name werknemers, en indien nodig voor de bescherming van huisdieren en goederen te zorgen.

De richtlijn is van toepassing op een breed scala aan producten, met inbegrip van apparaten die gebruikt worden op vaste olie- en gasplatformen, in petrochemische fabrieken, mijnen, bloemfabrieken (zwevende bloemdeeltjes zijn licht ontvlambaar) en op andere plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen.

ATEX Zones

Het is belangrijk om te weten om welke ATEX-zone een situatie gaat. Wanneer deze zone bekend is kunnen de bijbehorende gereedschappen of machines met de juiste ATEX certificering worden gevonden.

ATEX-Zones achterhalen? *

Hoe kom ik te weten welke ATEX-Zone er in mijn situatie van toepassing is?

 1. Omgeving
  1. Gas, damp of stof
 2. Welke gas-/stof groep?
  1. IIA, IIB, IIC
  2. IIIA, IIIB, IIIC
 3. Welke temperatuur klasse?
  1. T1, T2, T3, T4, T5, T6

* Informeer te allen tijde bij uw veiligheidskundige

 

Hulp nodig?

U weet wat de ATEX zone is en zoekt daar passend gereedschap bij? Of u kunt de ATEX zone niet vinden? We helpen u graag verder. Neem contact met ons op: tel. 0180 410 100 of via ons informatie-aanvraag-formulier.

 

ATEX-zone tabel:

ATEX zone tabel

Download onze ATEX zone tabel

 

Indeling van de diverse soorten ATEX-zones:

 • ATEX Zone 0/20: Dit zijn gebieden waarin een explosieve atmosfeer bestaand uit een mengsel van lucht en brandbare stoffen in de vorm van gas, damp of nevel continu, gedurende lange perioden of frequent voorkomt.
   
 • ATEX Zone 1/21: Dit zijn gebieden waarin de waarschijnlijkheid van een explosieve atmosfeer bestaand uit een mengsel van lucht en brandbare stoffen in de vorm van gas, damp of nevel onder normaal bedrijf aanwezig is.
   
 • ATEX Zone 2/22: Dit zijn gebieden waarin de waarschijnlijkheid van een explosieve atmosfeer bestaand uit een mengsel van lucht en brandbare stoffen in de vorm van gas, damp of nevel onder normaal bedrijf aanwezig is, maar niet in voldoende mate om permanent of gedurende lange perioden aanwezig te zijn.

ATEX-advies en hulp

We ontvangen veel vragen van klanten over ATEX-certificeringen, ATEX-zones en toepassingen, zoals:

 • Om welke ATEX-zone gaat het?
 • Welk merk kan ik het beste kiezen?
 • Welke accessoires heb ik dan nodig?
 • Hoe werkt dit gereedschap of deze machine precies?

Heeft u ook een dergelijke vraag? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

We zijn bereikbaar op: tel. 0180 410 100 of via ons informatieaanvraagformulier, van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.

ATEX-reparaties

Wij bieden ook de mogelijkheid tot reparatie aan. Is een ATEX-machine of gereedschap dat u bij ons heeft gekocht defect, dan kunnen wij een inspectie uitvoeren en advies geven of reparatie mogelijk is. Vooraf geven wij een indicatie van de kosten van de eventuele reparatie. In sommige gevallen is reparatie voordeliger dan aanschaf van nieuwe gereedschappen.

ATEX-onderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw ATEX-gereedschappen en machines blijven voldoen aan de richtlijnen, kan periodiek onderhoud behulpzaam zijn. Bij sommige gereedschappen wordt er bijvoorbeeld veel met lucht gewerkt. In de aangevoerde lucht kan vuiligheid, water en/of stofdeeltjes zitten, onderhoud zorgt ervoor dat uw machines en gereedschappen in goede staat blijven.

Onderhoud aanvragen

Heeft u ATEX gereedschap dat onderhoud nodig heeft? Neem dan contact met ons op. We geven u vooraf een kostenopgave. Gaat u hiermee akkoord dan stuurt u de gereedschappen naar ons op en plannen wij het onderhoud in.

ATEX-accessoires

Naast ons brede assortiment aan machines en gereedschappen bieden wij ook bijpassende accessoires aan. Zo kunt u direct met de producten aan het werk gaan.

Veel verkochte ATEX accessoires:

ATEX-garantie

Op alle ATEX-gecertificeerde gereedschappen of machines zit garantie, de duur kan per product verschillen.

Hulp nodig?

U weet wat de ATEX zone is en zoekt daar passend gereedschap bij? Of u kunt de ATEX zone niet vinden? We helpen u graag verder. Neem contact met ons op: tel. 0180 410 100 of via ons informatie-aanvraag-formulier.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik achterhalen om welke ATEX-zone het gaat?

De locatie waar werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, moet in het bezit zijn van de zone-indeling.

Welke kosten zijn er verbonden aan jullie advies?

Graag denken wij met u mee; hier zijn geen kosten aan verbonden. Wij stellen geen documenten zoals zone-indelingen op. Wij adviseren op het gebied van de inzet van gereedschappen.

Wat is de gemiddelde levertijd van ATEX-producten?

De meeste ATEX-producten leveren wij uit voorraad. Van producten die wij niet op voorraad hebben, geven wij een indicatie van de levertijd zodat u weet waar u aan toe bent!

Hoe weet ik wat de specifieke veiligheidsvoorschriften zijn van ATEX-gereedschap?

Alle ATEX-producten leveren wij met een handleiding. In deze handleiding vindt u de specifieke veiligheidsvoorschriften.

Welke ATEX-certificering is nodig bij werken met waterstof?

Dat is gasklasse IIC. De omgeving- en temperatuurklasse wordt bepaald door de desbetreffende locatie.

Wat zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van ATEX-gereedschap?

De toepassing waarvoor het gereedschap moet worden ingezet, moet bekend zijn. Wellicht wordt er in een niet-ATEX-zone een slijper ingezet, terwijl in een ATEX-zone dan een zaagmachine gebruikt kan worden.

Welke uitdagingen zijn er voor gebruik?

Vaak betreft het pneumatische gereedschappen. Goed geconditioneerde perslucht is vaak een uitdaging.

Welke veiligheidsnormen moeten worden nageleefd bij het gebruik van ATEX-gereedschap?

Vaak kan de toepassing een ontstekingsbron vormen, bijvoorbeeld bij boor- en zaagmachines. Dit moet goed worden geanalyseerd en de juiste voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen om te voorkomen dat er een ontstekingsbron ontstaat.