Overslaan en naar de inhoud gaan

ATEX gereedschap

Wij leveren een groot assortiment aan ATEX gecertificeerde gereedschappen. Deze ATEX-certificering houdt in dat deze producten voldoen aan de Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. 

Onze ATEX-merken

We vertegenwoordigen diverse  kwaliteitsmerken,  een mooi gamma aan producten, gereedschappen en machines met ATEX-certificering:

Onze ATEX-productgroepen

ATEX gecertificeerde producten worden vaak toegepast. Hier een overzicht van de producten(groepen) die wij voeren met het ATEX-certificaat:

Meer over ATEX Gereedschap

Explosies

Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is, kan dit, vermengd met de omgevingslucht (zuurstof) en een ontstekingsbron, tot een explosie leiden. Om explosies te voorkomen, zijn de zogenoemde ATEX-richtlijnen ontwikkeld.

ATEX

De naam 'ATEX' is een afkorting van 'ATmosphères EXplosibles'. Men gebruikt de naam 'ATEX' voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden: ATEX 153 en ATEX 114.

Sinds 20 april 2016 is ATEX 95 vervangen door ATEX 114 (richtlijn 2014/34/EU) en ATEX 137 (richtlijn 1999/92/EG) door ATEX 153.

ATEX 153

ATEX 153 beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die apparatuur gebruiken op plaatsen waar explosiegevaar is. Hiervoor worden voorschriften van apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen op plaatsen ('zones') waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden beschreven in het ExplosieVeiligheidsDocument (EVD).

Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit explosieveilig materieel en beschrijft de algemene veiligheidsdoelen. Specifieke eisen zijn opgenomen in Europese en internationale normen. Explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk gekenmerkt te worden met een waarschuwingsdriehoek die in zwart de tekst 'EX' op een gele achtergrond bevat.

Wat is het verschil tussen ATEX 137 en ATEX 153? 
De verandering van ATEX 137 naar ATEX 153 zit hem in de aangescherpte eisen van het ExplosieVeiligheidsDocument (EVD).

ATEX 114

ATEX 114 geldt voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is en beschrijft voorschriften voor apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen op plaatsen ('zones') waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit explosieveilig materieel en beschrijft de algemene veiligheidsdoelen. Specifieke eisen zijn opgenomen in Europese en internationale normen. Explosieveilig materieel dat aan de voorschriften van ATEX 114 voldoet, moet gemerkt zijn met het 'Epsilon x'-logo in een regelmatig zeskant.

Wat is het verschil tussen ATEX 95 en ATEX 114?
Er verandert voor de gebruiker niet veel. De ATEX 95 certificaten blijven gewoon geldig. Pas bij vernieuwing of aanschaf na 20 april 2016 is ATEX 114 van toepassing. De verandering zit hem in het strengere productietoezicht voor fabrikanten en importeurs.

ATEX  specialist

Duspra is gespecialiseerd in ATEX gereedschap. Als ATEX specialist hebben wij een ruim assortiment aan ATEX gereedschappen. Deze vindt u allemaal op deze website. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op: 0180-410100.